суботу, 25 квітня 2020 р.


Найбільша техногенно-екологічна катастрофа сучасності.


Фото - 1986. Чорнобильські хронікиУвага всього світу по теперішній час прикута до аварії на Чорнобильській АЕС.

26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже відразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5-ї ранку. Однак в середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху і пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила значні території, обумовивши їх радіоактивне забруднення не лише поблизу АЕС, але і за сотні і навіть тисячі кілометрів від місця аварії. Радіоактивного забруднення зазнали території багатьох країн.

Чорнобиль у цифрах — Журнал «На Урок»Доза радіації, що потрапили у повітря, була у 40 разів більшою, ніж під час вибуху бомби в Хіросімі.

За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Одразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тисяч ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні території, отримали високі дози радіації. Радіоактивного опромінення зазнали майже 8,4 мільйона жителів України, Білорусії і Росії, було переселено майже 404 тисячі осіб.

Фото: Государство ЧернобыльНавколо місця аварії була створена 30-кілометрова зона відчуження, яка існує і до нашого часу.

Для постраждалих від чорнобильської катастрофи все відбулося неначе вчора. Адже справжні масштаби трагедії вони знають не з підручників, а пережили особисто. Через опромінення багато з них захворіли.

26 квітня 1986. Пам'ятаємо…

Немає коментарів:

Дописати коментар