четвер, 16 квітня 2020 р.


Великдень: історія виникнення свята

Великдень – особливе свято для всіх християн, оповите безліччю традицій і повір’їв. А чи знаєте ви, що в собі таїть історія виникнення Великодня? Як взагалі з’явилося це свято? Дізнайтеся більше про історію Великодня в нашому матеріалі.

история пасхи

Вперше – ще за 1500 років до Різдва Христового – Великдень, або Пасху, відсвяткували іудеї, коли Мойсей вивів ізраїльтян з Єгипту. Саме слово «пасха» означає «звільнення» від рабства. Щодо Великодня у  сучасному християнському значенні, то його впровадили незабаром після Воскресіння Ісуса апостоли, тому в Новому Завіті це свято символізує перемогу над смертю.

Цікаво, що лише у V столітті церковники розробили чіткі правила і строки святкування Великодня. Було вирішено, що християнська Пасха (на відміну від юдейської) – це свято Воскресіння Христового, яке слід відзначати у першу неділю після повного місяця, що йде за березневим рівноденням. Саме тому дата свята змінюється з року в рік – у 2020 році православний Великдень відзначають 19 квітня. Нехай цей день буде світлим для вас і вашої родини!

Сьогодні історію святкування Великодня можна розділити на 3 русла:

Великдень православний, Великдень католицький та Великдень юдейський. У кожного з них свої звичаї і традиції. Просто у різних народів Великдень — особисте свято.

Символи Великодня

Великоднє яйце — один з найдавніших символів зародження і вічного оновлення життя, а також воскресіння Христа.

Великдень-2018: скільки днів і коли будуть відпочивати українці ...

За переказами, перше пасхальне яйце подарувала Марія Магдалина римському імператору Тиберію. Вона прийшла в палац, щоб повідомити добру новину, але імператор не повірив у воскресіння Ісуса Христа і сказав, що це рівнозначно тому, що біле яйце раптом стане червоним. Після цих слів яйце дійсно стало червоного кольору, що символізує кров Ісуса, пролиту на хресті.
Так з'явилася традиція фарбувати яйця до Великодня, які прийнято називати крашанками. Таке яйце є талісманом та оберегом роду.

Агнець Божий – символ великої жертви Христа за людство.


У Західній Європі його часто зображують на великодніх листівках: ягня, хрест і напис латиною — Agnus Dei (Агнець Божий). В Україні ж випікають фігурку ягняти з тіста і нею прикрашають святковий стіл.

Паска - поряд з яйцями чи не основний символ свята.

Пасха 2018

Вважається, що прообразом пасок став артос — хліб, який освячується і в перший день великого торжества кладеться до церкви на аналой. А паска означає, що в будинку, де вона стоїть на столі, завжди відчинено двері для Ісуса.

Благодатний вогонь - символізує "Свіло Боже, яке проливається на всі народи" після воскресіння Ісуса Христа.


У православних храмах чекають його з Храму Гробу Господнього (Ізраїль). У разі успішного прибуття благодатного вогню з Єрусалима священики урочисто розносять його по всіх церквах. Християни відразу ж запалюють від нього свої свічки.

Великоднє деревце - символізує Дерево Життя, Дерево Пізнання Добра і Зла, що стоять у раю.


В Україні його традиційно роблять з гілок верби, які прикрашають різнокольоровими стрічками, крашанками та писанками (яйцями з візерунками) і пір'ям птахів.


Немає коментарів:

Дописати коментар