понеділок, 6 липня 2020 р.


 Івана Купала


Цьогоріч свято відзначатимуть з 6 по 7 липня. Святкування розпочнеться увечері в понеділок і триватиме упродовж доби. Ніччю на Івана Купала відповідно стане ніч на 7 липня.
Свято вважається язичницьким, а виникло воно після Хрещення Київської Русі. Прийнято вважати, що свято Івана Купала називається саме на честь Іоанна Хрестителя (пророка, який хрестив Ісуса).

Святкування Івана Купала супроводжується безліччю традицій і звичаїв. Однією з таких традицій вважається умивання росою, якій в цей день приписують особливі властивості.  Умиватися потрібно вночі, а позитивний результат після цього можна побачити вранці. 

Популярними традиціями є нічні купання, розпалювання багаття та стрибання через нього. Згідно з одним із переказів, той, хто стрибне вище, проживе майбутній рік у здоров'ї та щасті. Дівчата в купальську ніч здійснюють свій обряд - пускання вінківякі плетуть з польових квітів і трави, по річці. Якщо вінок не потонув, а поплив як можна далі, його власникю очікує швидке заміжжя і щасливе життя.


Існує ще одне повір'я - про цвіт папороті, котрий нібито з'являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Страхітливі народні перекази про її витівки використав у своєму оповіданні «Вечір напередодні Івана Купала» Микола Гоголь. Той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову звірів і птахів, дізнаватися про долю людей, зцілювати хворих, може знаходити заховані в землю скарби.





Немає коментарів:

Дописати коментар