пʼятницю, 31 липня 2020 р.

Джоан Роулінг 
31 липня 1965 року

Одна з найвідоміших письменниць сучасності. Подарувавши світу серію книг про Гаррі Поттера, вона вмить стала популярна і улюблена в усіх куточках землі. Уявою і талантом відомої британської письменниці був створений цілий світ, який відразу ж став рідним для мільйонів читачів.
Майбутня легендарна письменниця народилася в містечку під назвою Чиппинг Сотбері, розташованому в графстві Глостершир (Англія). Крім батьків близьким і рідним людиною для Джоан завжди була її молодша сестра Ді (Діана). Як вважається, саме для неї шестирічна письменниця написала свою першу книгу - дитячу казку про пригоди кролика на ім'я Кролик і міс Бджоли.
Здружитися з молодшою ​​сестрою ще сильніше Джоан довелося через часті переїзди їх сім'ї. Завести постійних друзів було практично неможливо, а тому дівчинки весь свій вільний час проводили разом.
У 1990-му році Джоан Роулінг залишила організацію, в якій працювала до цього і разом зі своїм бойфрендом, і вирішила переїхати в Манчестер. Через якісь неполадки поїзд, в якому їхала дівчина, затримали на чотири години. У цей момент, сидячи в застиглому на місці поїзді, Джоан нарешті чітко уявила собі концепцію роману, ідея якого витала в її голові вже кілька місяців. Як згадувала жінка, все почалося з образу самого Гаррі Поттера, до якого згодом приєдналися і інші персонажі. Приїхавши додому, вона відразу ж почала писати. Таким чином були створені перші глави.
У 1995-му році вона закінчила свою першу рукопис, який незабаром було відправлено ​​в усі більш-менш великі агентства Англії. Їй відмовили 12-ть разів, проте в кінцевому підсумку одне з агентств все-таки наважилось опублікувати книгу. Роман вийшов обмеженим тиражем, але вже незабаром став збирати найрізноманітніші нагороди.
Книги молодої письменниці розкуповувалися мільйонними тиражами, гонорари Джоан буквально за кілька років додали по декілька нулів. У Великобританії, а потім і по всьому світу почалася справжня істерія, пов'язана з ім'ям Гаррі Поттера, яка стала тільки сильніше, після виходу на екрани однойменного фільму.
У 2004-му році Джоан Роулінг стала першим доларовим мільярдером, який домігся подібного успіху за допомогою книг. За свій внесок в розвиток британської літератури Роулінг була нагороджена «Премією Хьюго», Орденом Британської імперії, а також стала кавалером Ордена почесного легіону і володаркою величезної кількості інших нагород.
Крім семи книг, які безпосередньо склали історію Гаррі Поттера і його друзів, Джоан Роулінг написала і видала ще кілька романів так чи інакше пов'язаних з чарівним світом Хогвартса. Так, в 2001-му і 2008-му роках світ побачили книги «Фантастичні звірі і де їх шукати», «Квідич крізь віки», «Казки барда Бідла», «Гаррі Поттер: передісторія», які стали згідним додатками до романам про юного чарівника. Таким чином, читачі повинні були краще зрозуміти світ, в якому існує даний персонаж.


Немає коментарів:

Дописати коментар