вівторок, 21 липня 2020 р.

Ернест Міллер Хемінгуей

(1899 –1961)

21 липня 1899 року народився Ернест Міллер Хемінгуей - американський письменник, журналіст, лауреат Нобелівської премії з літератури 1954 року. Автор творів «Прощавай, зброє!», «По кому дзвонить дзвін?», «Свято, яке завжди з тобою», «Старий і море» та багатьох інших.
Ернест Хемінгуей народився в родині лікаря і домогосподарки в привілейованому передмісті Чикаго. Він ріс впертим хлопчиськом і робив тільки те, що хотів. Він не став музикантом, як хотіла його мати, і не вступив до університету. Замість цього відразу після школи переїхав до дядька і влаштувався в місцеву газету журналістом. У перший же день Хемінгуею дістався сюжет про пожежу - результатом став відмінний репортаж і пропалений костюм.
Коли почалась Перша світова війна, Хемінгуей дуже хотів потрапити на фронт, але через поганий зір його не брали в армію. Тоді юнак записався шофером-добровольцем Червоного Хреста - і так опинився на фронті в Італії. Хемінгуей відзначився на війні, витягнувши з-під вогню італійського снайпера. Сам при цьому отримав більше двохсот поранень, з яких ще довгий час в госпіталі витягали осколки.
Улюбленим містом Хемінгуея завжди залишався Париж. Письменник вперше приїхав туди зі своєю першою дружиною в 1921 році. Щасливе час, проведений в Парижі, пізніше втілилося в книгу спогадів «Свято, яке завжди з тобою» (1964).
Ернест Хемінгуей був популярний у жінок. Чергове нове захоплення часто закінчувалося шлюбом. Таким чином, письменник був одружений чотири рази. У нього було троє синів від перших двох дружин.
Хемінгуей взяв активну участь в Громадянській війні (1936-1939) в Іспанії на боці республіканців, які боролися з генералом Франко. У найважчі дні війни Хемінгуей не виїжджав з міста, обложеного фашистами. Враження від війни лягли в основу одного з найвідоміших романів автора - «По кому дзвонить дзвін» (1940).

Останні роки Хемінгуей багато пив, страждав від депресії і манії переслідування. Його намагалися примусово лікувати, але від цього ставало тільки гірше. Жінка ховала від чоловіка його улюблені рушниці. Не допомогло. 2 липня 1961 року Хемінгуей, не залишивши передсмертної записки, застрелився в своєму будинку в Кетчумі (штат Айдахо). Так само пішли з життя його батько і брат.


Немає коментарів:

Дописати коментар