понеділок, 13 липня 2020 р.


Іван Григорович Сокульський
(1940–1992) 

Поет, громадський діяч, є одним із зачинателів демократичного руху на Дніпропетровщині. Народився 13 липня 1940 року на хуторі Червоноярському Синельниківського району на Дніпропетровщині. Був двічі засуджений через правозахисну та громадську діяльність, пройшов багаторічні репресії – 13,5 років тюрем, карцерів і таборів.
Зокрема, Іван Сокульський відомий також як один із авторів «Листа творчої молоді м. Дніпропетровська» – улітку 1968 року, коли на Дніпропетровщині була розгорнута «антисоборна кампанія», він з однодумцями пише «Листа…» на захист роману Олеся Гончара «Собор», проти русифікації. За лист Сокульський був засуджений до 4 з половиною років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У кінці 1980-х років, вже після свого другого ув’язнення, Іван Сокульський повернувся до Дніпра й став засновником і головним редактором громадсько-політичного і літературно-мистецького альманаху «Пороги», де, зокрема, активно друкував твори Василя Стуса та матеріали про нього.

Був співзасновником дніпропетровських обласних організацій Товариства української мови імені Шевченка та «Меморіалу». Помер 1992 року, похований у Дніпрі.

У Дніпрі до 80-річчя від дня народження поета, правозахисника, громадського діяча Івана Сокульського видали книгу «Лицар Свободи». Про це повідомила наукова співробітниця дніпровського музею «Літературне Придніпров’я» Світлана Мартинова.

***
В небесах Твоїх свято і тиша,

В небесах Твоїх світла полон.
Пам'ять і далеч. Узвишшя!
Вічності вічний сон.

В небесах Твоїх все почалося,
і збудеться все свого дня...
Душе моя безголоса! -
ти на весь простір одна.

Осінь, 1983

м. Казань

Немає коментарів:

Дописати коментар