середу, 5 серпня 2020 р.

Гі де Мопассан

(1850-1893)

Французький письменник, чия творчість стикалося з натуралізмом. Чоловік зумів заробити на літературі цілий статок. Ненаситний в любові, він перетворював більшість жінок в персонажів новел, оповідань і романів. А ще він захоплений мандрівник, що об'їхав Європу і заглянув в найвіддаленіші куточки світу.

Повне ім'я письменника - Анрі-Рене-Альбер-Гі де Мопассан. Народився в садибі Міроменіль поблизу містечка Дьеп в родині збіднілих дворян.

Після ліцею молодий чоловік вирушив до столиці Франції, де вступив на юридичний факультет. Але навчання перервала війна з Пруссією.


 Мопассан пройшов війну рядовим, в цей час загорівся пристрастю до астрономії і природознавства. Повернувшись додому, не зміг продовжити навчання - вибухнула економічна криза, батьки виявилися не в змозі оплачувати вуз. Довелося вступити на службу. Гі шість років віддав Морському міністерству, ледве зводячи кінці з кінцями на мізерну зарплату. Заняттям, яке дійсно захоплювало, стала література. Першими наставниками стали поет Луї Буйє і письменник Гюстав Флобер.

Кілька років тільки те й робив, що писав, знищував рукописи і знову сідав за перо.

Перша публікація в творчій біографії письменника-початківця трапилася в 1875 році. Новела «Рука трупа» вийшла в газеті під псевдонімом, як і поема «На березі», яка через чотири роки в переробленому вигляді наробила багато шуму і довела автора до суду. Роботу, яка дістала нову назву - «Дівка», представники наглядових органів порахували порнографією. На допомогу знову прийшов Флобер, склавши виправдувальне лист.

У 1880 році світ побачив розповідь «Пампушка», який увійшов до складу збірки. Слідом за «Пампушка» був виданий поетичний збірник «Вірші», після чого звільнився з посади чиновника та працював в газеті.

У 80-х роках Мопассан багато подорожував. Враження від Корсики, Алжиру і Бретані вилилися в романи, новели і нариси. Під час перебування корсіканців, наприклад, надихнула на створення книги «Життя». За останній десяток років, який відвела доля, письменник встиг створити розсип творів.

Літературознавці виділяють «П'єр і Жан», «На воді», «Під сонцем», повісті та новели «Намисто», «Місячне сяйво», «Заповіт» і, звичайно, роман «Милий друг». Гі де Мопассан піднявся до перших місць у плеяді зірок французької новелістики.

Частина творів Гі де Мопассана стала основою для художніх фільмів. Вперше його працю ожив на плівці в Радянському Союзі. У 1934 році режисер Михайло Ромм зняв німу картину «Пампушка». Екранізацію «Милого друга» представляли Віллі Форст (1936), П'єр кардиналів (1983) і Деклан Доннеллан (2012). В останній стрічці знялися голлівудські зірки Роберт Паттінсон, Ума Турман, Крістіна Річчі.

Цікаві факти

  • Мопассан разом з іншими діячами культури виступав проти зведення Ейфелевої вежі, називаючи будова «потворним скелетом». Часто обідав на даху вежі, тому що тільки з цієї точки Парижа її не було видно.
  • Письменник любив подорожувати, побував у багатьох країнах. Він пішки пройшовся по Бретані і навіть здійснив політ на повітряній кулі з Франції до Бельгії.
  • Француз обожнював річку, захоплювався гребним спортом. У 1885 році купив яхту, яку назвав «Милий друг». Через три роки з'явилася друга яхта, вже ширшими, але з точно такою ж назвою.
  • Про любовні пригоди письменника його слуга Франсуа Тассар створив книгу «Спогади про Гі де Мопассаном», яка побачила світ у 1911 році. Автор вельми стримано відкриває завісу таємниці особистого життя господаря.


Немає коментарів:

Дописати коментар