понеділок, 31 серпня 2020 р.

 Радищев Олександр Миколайович
(1749-1802)

Найбільший російський письменник і мислитель кінця XVIII століття, відкритий противник самодержавства, одна з найтрагічніших і суперечливих фігур російського Просвітництва. Образ Радищева як страждальця за ідеали вольності трансформувався в масове уявлення про «першого російського революціонера». Тим часом, твори Радищева різноманітні, і крім знаменитих «Подорож з Петербурга в Москву» і оди «Вільність» включають поезію, багато в чому новаторську, філософський трактат «Про людину, про її смертність і безсмертя», юридичні твори та ін.

Народився 31 серпня 1749 року в Москві в заможній дворянській сім'ї. Закінчив Пажеський корпус і служив пажем при дворі. У 1764 був посланий за державний рахунок в Лейпцизький університет для навчання юриспруденції. Великий вплив на Радищева в ці роки зробило знайомство з працями французьких просвітителів: читаючи їх, він, за власними словами, «вчився мислити».

Повернувся на батьківщину в 1771 р., був протоколістом в Сенаті, потім служив дивізійним прокурором і вів справи втікачів рекрутів (1773-1775 рр.); це допомогло глибше пізнати життя кріпаків. З 1780 року працював в Петербурзької митниці. На початку 80-х рр. Радищев здобув популярність як літератор і публіцист. У 1782 р. побачив світ «Лист до друга, що проживав в Тобольську», надруковане в домашній друкарні, яку він створив на власні гроші.

Головним твором Радищева являється книга «Подорож з Петербурга в Москву», анонімно видана в 1790 р. За формою вона нагадує подорожній щоденник, глави носять назви станцій на дорозі. Прийнявши книгу за простий опис подорожі, цензор пропустив її в друк, не читаючи. Тим часом вона містила різку критику кріпацтва, імператриці Катерини II і її наближених. Книга викликала скандал. Катерина назвала автора «бунтівником гірше Пугачова». Всього через три місяці після виходу книги Радищева засудили до смертної кари, заміненої засланням до Сибіру.

Твори Радищева були заборонені в Росії аж до 1905 р., проте це не завадило поширенню «Подорожі з Петербурга в Москву» в рукописних списках. Найціннішими джерелами біографії письменника залишаються нариси, написані його синами Н. А. і П. А. Радищева.

"Путешествие из Петербурга в Москву"

Немає коментарів:

Дописати коментар