середу, 13 січня 2021 р.


Аркадій Олександрович Вайнер. 

(1931-2005)

Радянський і російський письменник, сценарист, драматург, актор.

Аркадій Вайнер народився 13 січня 1931 року в Москві.

Людей, що пишуть у роді Вайнерів не було. Його батько був родом з невеликого містечка недалеко від Одеси, мав освіти всього один клас і майже не вмів читати і писати. Пізніше книги його синів батьку вголос читала мати, яка була освіченою та інтелігентною жінкою.

Закінчив музичну школу по класу акордеона, чудово співав.

В юності активно займався спортом. Майстер спорту з вільної боротьби.

Після закінчення школи вступив до Московського авіаційного інституту, в якому провчився один рік. Потім перевівся на юрфак МГУ. У 1953 році закінчив юридичний факультет МГУ ім. М.В.Ломоносова. Працював слідчим МУРу в 21-му відділенні міліції, пізніше - начальником слідчого відділу.

Писати почав в кінці 1960-х разом з братом Георгієм.

Підготовку творів вони записували на магнітофон, коли обговорювали деталі сюжету. Багато сперечалися, іноді на підвищених тонах. Вайнери працювали дуже багато, найчастіше - вночі, викурюючи блоки сигарок і випиваючи літри кави. Брати по характеру були дуже різними, але їх життєві принципи і розуміння людей у ​​них було схожим. Аркадій Олександрович чудово вибудовував сюжет, придумував повороти, а Георгій Олександрович «вишивав» письменницьке полотно. Вони один одного гармонійно доповнювали. Ряд сюжетів Аркадій Олександрович запозичив зі своєї практики в МУРі.

Широку популярність їм приніс сценарій до фільму «Місце зустрічі змінити не можна» режисера Станіслава Говорухіна, в основу якого лягла їх повість «Ера милосердя». Ініціатором зйомок фільму був актор Володимир Висоцький, з яким брати Вайнери якось зустрілися в ЦДЛ і подарували йому свою книгу.

Повинно було з'явитися продовження фільму «Місце зустрічі змінити не можна», Вайнери  збиралися писати сценарій, але через смерть Висоцького ідея реалізована не була - брати в ролі Жеглова не могли уявити нікого іншого.

Також у читачів велику популярність завоювали книги братів Вайнерів «Годинник для містера Келлі», «Навпомацки опівдні», «Ліки проти страху», «Гонки по вертикалі», «Візит до Мінотавра», «Місто взяло!», «Об'їжджайте на дорогах збитих кішок і собак»,« Телеграма з того світу». Багато з них були екранізовані.

Загальний тираж їх спільних з братом романів до кінця 1980-х років перевищив 1 мільйон примірників.

У квітні 2005 року Аркадій Вайнер фактично втік з лікарні, щоб відкрити VII Міжнародний фестиваль детективних фільмів «DetectiveFEST». Наступного день Аркадія Вайнера не стало.

Помер 24 квітня 2005 року о Москві.

Похований на Востряковському кладовищі в Москві.

Немає коментарів:

Дописати коментар