четвер, 5 листопада 2020 р.

Оригамі


Мільйони людей по всьому світу об`єднує цікаве хобі - складання фігурок із паперових аркушів. Сьогодні всі ми знаємо, що воно називається оригамі і прийшло до нас з Японії. На цьому знання більшості людей, що не захоплюються оригамі, закінчуються. Але ж про нього є чимало цікавих фактів... Перші згадки про вироби з паперу (щоправда, мало схожі на сучасне оригамі)відносяться ще до епохи Хейан. Тодішні самураї робили один одному невеликі подарунки, до яких прикріплювали так звані носи - прикраси з паперових стрічок. Японці вважають оригамі справжнім мистецтвом. Як для будь-якого мистецтва, для нього діють свої канони. Фігурка повинна створюватися тільки одним способом - шляхом згинання аркуша. Якщо в хід ідуть клей і ножиці, оригамі перестає бути оригамі.

З оригамі пов`язані й цілком реальні життєві події. У 50-х роках весь світ облетіла історія про дівчинку Садако, безнадійно ївору на променеву хворобу. Мала пам`ятала легенду про тисячу журавлів, здатних виконувати бажання, і була впевнена: якщо складе з паперу тисячу журавликів, то обов`язково одужає. Але встигла скласти тільки 644 фігурки. Уже після смерті Садако роботу закінчили її друзі. Відтоді пареровий журавлик вважається одним із зимволів миру, як і голуб.

Мистецтво оригамі залишило свій слід у знаменитій "Книзі рекордів Гінеса". У ній зареєстровано кілька творінь. Один з рекордів стосується проектування моделей літаків. За дальністю польоту паперового літака світовий рекорд був встановлений жителем США Тоні Фелчем. 21 травня 1985 року він запустив паперовий літачок, який подолав відстань 58м і 80см.

Найбільшою фігурою тварини є панда заввишки 3 метри. Її склали з аркуша паперу 8х8 метрів у 1993 році студенти в містечку Фонен-Сент-Мартін.

А найменший журавлик був створений доктором Ватанабе з японському університету. Він використовував шматочок паперу зі стороною 1мм. Складав за допомогою мікроскопа й голки. 

Петер Будаї є наймолодшим ориганістом-винахідником, він у свої 12 років уже випустив 2 книги з оригамі. 

Приєднуйтесь і Ви.

Спробуйте зробити підставку для олівців у техніці оригамі ОРИГАМІ



Немає коментарів:

Дописати коментар