середу, 18 листопада 2020 р.

 ТАЄМНИЦІ ЗНАМЕНИТИХ КНИГ

Багато відомих літературних творів мають свої секрети і таємні історії. І часом читати про них не менш цікаво, ніж самі книги. Пропонуємо вам дізнатися трохи нового про книги, які здавалися нам такими знайомими.

Маленький принц, Антуан де Сент-Екзюпері

Всі герої казки мають своїх прототипів. Образ самого принца глибоко автобіографічний - це Екзюпері в дитинстві. Роза, яку Маленький принц любить і охороняє, - його красива, але примхлива дружина, латиноамериканка Консуело. А Лис - це Сільвія Рейнхардт, хороший друг Екзюпері, яка допомагала йому у важкі часи.

Таємничий острів, Жюль Верн

Відомо, що Жюль Верн зазвичай писав свої романи, ґрунтуючись на власних наукових знаннях. Але в "таємничому острові" він навмисно зберіг в таємниці одну деталь: в описі способу виготовлення нітрогліцерину для підриву гранітної скелі не вистачало каталізатора (платини), без якої вся ця затія ніколи б не спрацювала.

Хоббіт, або Туди і назад, Джон Рональд Руел Толкін

Толкін хотів написати лише невелику казку для читання власним синам, але так захопився, що вийшла повноцінна книга з картами та ілюстраціями. Спочатку існував лише один рукописний примірник, який професор іноді давав почитати своїм друзям і учням. Саме завдяки одній з його учениць книга і побачила світ, а пізніше ще й отримала продовження.

Також цікавим фактом є те, що рецензентом для цієї книги став десятирічний хлопчик, син директора видавництва, в якому вона вперше була надрукована.

Аліса в країні чудес, Льюїс Керол

Персонажі Капелюшник і Шалений Заєць походять з двох англійських приказок: "Божевільний, як капелюшник" і "божевільний, як березневий заєць". Приказка про Капелюшника пов'язана з тим, що за старих часів при виготовленні фетру для капелюхів використовувалася ртуть, хронічне отруєння якою викликає психічні розлади. А божевілля березневих зайців пояснюється шлюбним періодом, котрий розпочинається навесні.

Макбет, Вільям Шекспір

Шекспір ​​не вигадав сюжет п'єси "з голови". Він талановито виклав середньовічну розповідь, причому досить близько до першоджерел. "Макбет" є найпопулярнішою п'єсою Шекспіра. Вона виконується у світі кожні чотири години.

Гаррі Поттер і в'язень Азкабану, Дж.К. Роулінг

Коли книга "Гаррі Поттер і в'язень Азкабану" була випущена у Великобританії, видавець, щоб уникнути прогулів, попросив власників книгарень не продавати книгу, поки школи не закриються на один день.

Граф Монте Крісто, Олександр Дюма

Сюжет "Графа Монте-Крісто" Дюма почерпнув з архівів паризької поліції. Швець Франсуа Піко був заарештований за доносом і ув'язнений у фортеці, де провів близько 7 років. У в'язниці Піко прорив підземний хід в сусідню камеру, де сидів багатий італійський священик. Вони подружилися, і перед смертю священик розповів Франсуа таємницю про прихований в Мілані скарб. Після виходу на свободу Піко заволодів цими скарбами і під іншим ім'ям з'явився в Парижі, де присвятив 10 років відплати за підлість і зраду.

Втеча з Шоушенка, Стівен Кінг

Стівен Кінг продав права на екранізацію своєї книги всього за 1 долар. Він дає таку можливість режисерам-початківцям або студентам, при цьому залишаючи собі всі права на твори та забороняючи отримувати з вдалих фільмів комерційну вигоду.

І ще кілька цікавинок:

  • "Пригоди Тома Сойєра" - перша книга, текст якої був надрукований на машинці.
  • У романі американського письменника Натаніела Уеста "День сарани" (1939 г.) є персонаж, якого звати Гомер Сімпсон.
  • Барбара Картленд, найпрацелюбніший автор за версією "Книги рекордів Гіннеса", писала по роману кожні два тижні.
  • Першим романом в історії вважається японська "Повість про Ґендзі" (близько 1007 р.), авторство якої приписується Мурасакі Сікібу, дамі при дворі імператриці Сесі.
  • Найпопулярнішим письменником всіх часів і народів є Агата Крісті. Її детективи друкуються на 44 мовах світу. Було видано вже понад два мільярди книг.

Немає коментарів:

Дописати коментар