середу, 23 вересня 2020 р.



Книга-ювіляр "Пригоди Піноккіо. Історія дере’яної ляльки"

140 років тому сталася чудова подія! Вперше окремим виданням вийшла казка флорентійського письменника Карло Коллоді «Пригоди Піноккіо. Історія дерев’яної ляльки». З того часу дерев’яний хлопчик став бешкетним другом багатьох дітей і саме він надихає нас на перші пригоди та пустощі.

Одна з найдобріших і повчальних казок "Пінокіо", написана Карлом Коллоді, завоювала любов дітей і дорослих своєю щирістю, навчила добру і чесності, допомогла багатьом подолати власні страхи і розповіла про те, що найзаповітніші мрії збуваються.

"Піноккіо" - в перекладі з тосканського діалекту "кедровий горішок" - прославив не тільки письменника, а й містечко Коллоді, де дерев'яному чоловічкові навіть встановлено пам'ятник.

"Пригоди Піноккіо" складаються з 36 глав, назви яких коротко описують зміст подальших події. Спочатку казка була коротшою і закінчувалася на 15 главі, в кінці якої Піноккіо (дерев'яна лялька-маріонетка) був повішений грабіжниками на дубі.

Читачі були незадоволені подібною кінцівкою, тому Коллоді довелося взятися за продовження: окремі глави він публікував в "Дитячій газеті" протягом ще декількох років, а підсумковий варіант був закінчений у 1883 році - тоді ж вийшло перше видання "Піноккіо".

Книга "Пригоди Піноккіо: історія дерев'яної ляльки" (Le avventure di Pinocchio: storia di un burattino) переведена приблизно на 87 мов.

Казку "Піноккіо" безліч разів екранізували і створювали ілюстрації до нових книг. Серед найвідоміших ілюстраторів Піноккіо були Роберто Інноченті і Лібікі Марайа. Однією з найбільш яскравих інтерпретацій можна вважати роботи студії Волта Діснея.

Головною особливістю персонажа Піноккіо стала його брехня, під час якої кожен раз збільшувався його дерев'яний ніс.

Крилаті фрази з казки "Піноккіо":

  • Послухай! Совість - це внутрішній голос, якого люди не слухають. Ось звідси у людей всі проблеми!
  • Я сміюся над дурнями, які вірять у всяку нісенітницю і даються в обман спритникам.
  • Можуть статися найчарівніші, фантастичні речі, і всі вони починаються з бажання.
  • Ми, діти, всі такі! Ми більше боїмося ліків, ніж хвороби.
  • Брехня буває двох видів: у однієї брехні короткі ноги, в іншої довгий ніс.

Немає коментарів:

Дописати коментар