вівторок, 6 жовтня 2020 р.

Іван Антонович Кочерга 

(1881-1952)

Іван Антонович Кочерга (народився 24 вересня (6 жовтня) 1881 року в місті Носівка Ніжинського району Чернігівської області. Видатний український драматург, заслужений діяч мистецтв України, нагороджений орденом святого Станіслава 3-го ступеня і двома орденами трудового Червоного Прапора.


Українець, що перевершив О. Грибоєдова і Б. Шоу...

У плеяді видатних українських письменників і діячів культури окремо стоїть ім'я Івана Кочерги - найяскравішої непересічної творчої особистості, чий талант збагатив золотий фонд української літератури і драматургії такими шедеврами, як «Алмазне жорно», «Марко в пеклі», «Свіччине весілля», «Майстри часу», «Ярослав Мудрий» і ін.

Класик української драматургії відстоював українську мову як мову вільного і незалежного народу всупереч настановам Кремля, він не боявся ні в творчості, ні в житті висловлюватися сміливо з найпринциповіших національних питань, при цьому в побуті залишаючись людиною скромною і навіть сором'язливою.

Втім, він ніколи не боявся, як і ніколи не хворів на «зіркову хворобу»: був вельми скромною, навіть сором'язливою людиною і дуже вимогливим до власної творчості...

А творчість його називали і називають не інакше, як надбанням української літератури. У п'єсах драматурга, прочитаних або побачених в театральних постановках, постає «новий» українець - національно свідомий, який любить свій народ і його історію, не претендує на чуже, але й не віддає своє, готовий з високо піднятою головою до останньої краплі крові боротися за свою землю, за свою батьківщину, за все те, що і є сенсом його життя.

П'єси Кочерги мали приголомшливий успіх і досі є одними з «основних» в репертуарах провідних українських театрів: на них і сьогодні приходять сотні тисяч глядачів.

Особливістю творів Кочерги було те, що в них, мабуть, як в жодних інших драматичних творах української літератури, особлива увага приділялася символам, які присутні практично в кожній п'єсі письменника. А найвищої майстерності в передачі драматичних і трагічних колізій за допомогою символіки, її багатопланових і часом навіть провокаційних можливостей, драматург досяг у п'єсах, які прогриміли на весь Союз і за його межами: «Алмазне жорно», «Майстри часу», «Свіччине весілля» та «Ярослав Мудрий».

У цих творах в повній мірі розкрився талан Кочерги як неперевершеного майстра гострого, захоплюючого сюжету, який переплітається з актуальними філософськими питаннями, що з давніх давен хвилювали людство.

Цікаве про Івана Кочергу.

  • Він був людиною замкнутою, уникав велелюдних зібрань, не любив давати інтерв'ю, внаслідок чого у багатьох сучасників складалося враження про нього, як про відлюдника.
  • На його робочому столі поруч стояли череп, старовинні середньовічні манускрипти, пісочний годинник і червона троянда.
  • Першу п'єсу українською мовою («Фея гіркого мигдалю») Іван Кочерга написав у 44 роки
На фасаді будинку в Києві, де жив і працював письменник, встановлено меморіальну дошку.




Немає коментарів:

Дописати коментар