пʼятницю, 16 жовтня 2020 р.

 Оскар Уайльд (1854-1900)

Деякі письменники прославилися завдяки одному твору, наприклад, Оскар Уайльд був надзвичайно талановитою людиною, з-під пера якого вийшло безліч захопливих книг, але всесвітню славу йому приніс роман «Портрет Доріана Грея». Втім, біографія Уайльда все одно сумна, та й життя письменника було важким. Обірвалося воно непростимо рано, нехай він і залишив нащадкам свою безцінну творчу спадщину.

Цікаві факти про Оскара Уайльда.

- Оскар народився в солідній сім'ї, обоє його батьків користувалися повагою оточуючих. Батько був практикуючим лікарем-офтальмологом, мати захоплювалася написанням віршів, обожнювала виступати на літературних вечорах, відчувала потяг до всього вишуканого і прекрасного.

- Коли Оскар був зовсім маленьким, мати одягала його як дівчинку, вона пристрасно мріяла про доньку. Мрія її здійснилася пізніше. На жаль, сестричка Оскара прожила недовго. Для самого Оскара дивний каприз матері мав сумні наслідки: можливо, це і стало причиною його незрозумілого потягу в зрілі роки до осіб своєї статі.

- У Оскара Уайльда були старший брат і молодша сестра, яка померла в 10-річному віці. Один з його віршів присвячений їй.

- В юності одним з його друзів був Джордж Мур, який згодом також став знаменитим письменником.

- Оскар Уайльд закінчив Королівську школу із золотою медаллю за успіхи в навчанні.

- Після школи Оскар Уайльд навчався в знаменитому університеті Оксфорд, який також закінчив з відзнакою.

- Все життя Уайльд переодягався перед тим, як сісти за стіл. Судячи з його біографії, з цього правила у нього взагалі ніколи не було винятків.

- Знаменитий роман «Портрет Доріана Грея», що вийшов з-під пера Оскара Уайльда, був екранізований понад 25 разів. І, судячи з усього, це ще не все.

- Ще під час навчання в Оксфорді він отримав престижну Ньюдігейтську премію за свою поему.

- Оскар Уайльд іронічно стверджував, що жінки люблять чоловіків не за достоїнства, а за недоліки.

- Ексцентричність письменника нерідко служила причиною насмішок над ним. Коли його вивели в якості одного з героїв карикатурною п'єси, він зауважив, що карикатура - лише данина, яку посередність сплачує генію.

- Під час туру по США Оскару Уайльду поставили підступне запитання, які жінки, на його погляд, гарніші - американки чи англійки. Він заявив, що відповість на це питання, лише коли буде перебувати посеред Атлантики.

- Ведучи безтурботний спосіб життя, Уайльд регулярно мав проблеми з грошима, оскільки витрачав він більше, ніж заробляв.

- Після публікації «Портрета Доріана Грея» слава Оскара Уайльда гриміла по Європі і США. У цей час він багато їздив по різних країнах, читаючи лекції для своїх шанувальників.

- Помер він під ім'ям Себастьяна Мельмота, взявши його незадовго до смерті.

Одже, пропонуємо Вам прочитати найвідоміший роман Оскара Уайльда - Портрет Доріана Грея, який цього року відзначає 130 років 

Немає коментарів:

Дописати коментар