четвер, 15 жовтня 2020 р.

Михайло Лермонтов (1814-1841)

Михайло Лермонтов – російський прозаїк, поет та драматург, що народився у 1814 році. Його виховувала бабуся без матері і практично без батька. Та дуже любила свого єдиного онука, тому робила для нього усе: наймала кращих гувернерів та вчителів, а також активно займалася здоров’ям майбутнього нащадка. З самого дитинства Михайло Лермонтов знав німецьку та французьку, а також вміло займався ліпленням, малюванням та музикою – вмів грати на фортепіано, скрипці та флейті. Також бабуся возила внука на Кавказ, щоб там лікувати хлопця мінеральними водами. У 1827 році його зарахували до Московського університетського благородного пансіону, який на той час вважався одним з кращих навчальних закладів Російської Імперії. Через три роки він вступає до Московського університету на етично-політичний факультет, але через незадоволення лекціями та конфліктність залишає навчання. У 1832 році вступає до Школи гвардійських прапорщиків і військова справа стає для нього фахом на усе життя.

 Перший вірш опублікували без його відома, але поезія була тепло прийнята публікою. Через смерть Пушкіна юнак написав вірш «Смерть Поета», за який його відправили у заслання до Кавказу. Написані згодом вірші вказують, що Михайло Лермонтов прагнув зрозумілого реалістичного стилю, задатки для якого лежали в самій поетичній природі його творчості, хоча не обійшлося і без впливу зіткнень із навколишнім світом. Саме вони диктували поету цілі для сатири та гніву й з часом перетворювали його у живописця суспільних звичаїв. Під час другого заслання на Кавказ, де Лермонтова за наказом імператора поставили на передову війни, він сформував більшу частину роману «Герой нашого часу», який згодом був надрукований окремою повістю та доповнений вже під твердою палітуркою. Тогочасна критика висловила думку, що за головним героєм дуже чітко видно автора й така людина не може бути «героєм того часу». Автору довелося провести лінію між собою і власним героєм, а також пояснити головну ідею тексту у передмові до другого видання книги.

 За версією батька, його предками були представники шотландського роду Лермонтів, але виявити спорідненість між сучасними британськими нащадками сім’ї та нащадками Михайла Лермонтова за допомогою ДНК-тесту не вдалося. Третя дуель стала для нього останньою – він помер у віці 27 років, його бабуся пережила онука.

Пропонуємо прочитати твір М.Лермонтова - Мцирі, якому виповнюється 180 років з дня видання.

Мцирі

 

 

 

 Приємного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар