пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Великдень



Цієї неділі християни відзначають найбільше свято - Великдень.

Розібратися що ж це за свято та які має традиції нам допомогла чудова книга, яка тепер є в нашій бібліотеці. Тож давайте дізнаємось разом.

Великдень відзначається у перший повний місяць після рівнодення, тому дата його міняється рік від року. Свято завжди припадає на неділю.

За переказами, щастя ходить поміж людей у ніч перед Великоднем, і тому зустріти його може лише той, хто не спить.

Християни цієї ночі йдуть до церкви на Всеношну. А той, хто залишається вдома, має засвітити лампадку перед образами та свічку на вікні.

Під час Великодньої служби святять паски та напої. Після неї люди вітають одне одного словами : "Христос воскрес!" - і відповідають : "Во істину воскрес!", тоді тричі цілуються й обмінюються писанками та крашанками.

На Великдень українці не працюють. Свято відзначають у родинному колі. Сніданок починають з освячених у церкві страв. Спеціально до Великодня тримають красивий кошик і вишитий рушник - саме в ньому до церкви несуть паски, звичайну та сирну, крашанки, ковбасу, шинку, пиріжки, сіль та свічку, яку встромляють у паску. Під час освячення свічку запалюють.

Паска - це стародавній символ життєвої повноти і сили. Паски печуть різного розміру - для дітей та дорослих - а найбільша служить прикрасою столу. Вітаючи один одного зі святом, люди бажають : "Смачної паски!"

Рештки освяченої їжі не можна викидати - тільки закопади або розкидати на дворі, щоб поживилися птахи. Вважається, що крихти від паски проростають чудесними квітами.

Великодній понеділок молодь відзначає особливо. Він називається Поливальний понеділок або Уливанка. У цей день хлопці обливають водою дівчат на майбутнє сімейне щастя і очищення. Дівчата на подяку обдаровують обливальників крашанками та писанками - також на щастя.

Ось такі традиції.

А ви вже напекли паски для своєї родини?


Немає коментарів:

Дописати коментар