пʼятницю, 22 листопада 2019 р.


Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

День пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років.
 Відкриті архівні документи ще і ще раз засвідчують, що авторами геноциду, штучного голодомору, фізичного знищення народу стали тодішня правляча влада, радянський політичний режим.
Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.

  Тоталітарний режим CРСР кримінальним переслідуванням, знищенням доказів і всіма засобами радянської пропаганди тривалий час намагався приховати цей ганебний злочин. Тільки завдяки здобуттю нашою державою незалежності геноцид проти українського народу було викрито і визнано світовою демократичною спільнотою.
Бібліографічний огляд літератури

  Особливо велику працю щодо розкриття історії голодомору 1932–1933 рр. в Україні проведено впродовж останніх років. Під керівництвом Українського інституту національної пам’яті у 2008 році створено Національну книгу пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні, яка складається із загальнонаціонального та 18 регіональних томів, підготовлених у областях України, що постраждали від голодомору 1932–1933 років. У мартирологах зафіксовано понад 880 тис. імен людей, що померли в Україні під час цієї трагедії.


Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні – унікальне за змістом, масштабами та соціальними наслідками видання. Підготовка томів здійснювалася за участю обласних державних адміністрацій, Держкомархіву, Міністерства освіти і науки, Національної академії наук України, обласних пошуково-видавничих наукових редакцій «Книга пам’яті України», десятків державних та громадських організацій, тисяч краєзнавців, архівних працівників, вчителів та учнів загальноосвітніх шкіл. Видання включає 18 регіональних та окремий зведений том. Кожен том складається із вступної статті, мартирологу, документів, свідчень очевидців, фотоматеріалів та хроніки Голодомору.
  На основі архівних джерел та свідчень очевидців розкриваються причини, масштаби та наслідки цієї трагічної події. 
Видання розраховане на науковців, викладачів вищих навчальних закладів, істориків, соціологів, краєзнавців, всіх тих, хто цікавиться історією України.

Немає коментарів:

Дописати коментар