четвер, 9 березня 2017 р.

9 березня – день народження Тараса Григоровича Шевченка

А чи доводилося вам, хоча б, тримати у руках книжки 50 - 60-х років, та ще і видання творів такого видатного письменника як Тарас Григорович Шевченко?Завітайте до нас в бібліотеку і у вас буде можливіть переглянути деякі з них.Наприклад:


Музыкант, Тарас Григорович Шевченко

Рік першого видання книги – 1963В кінці 1854 та на початку 1855 р. Т.Г.Шевченко пише повість "Музыкант" за оригінальним сюжетом. Твір присвячено кріпосній інтелігенції. Головна ідея повісті показати, що страждання талановитих кріпосних - не поодиноке явище, а закономірність кріпосної дійсності.


Художник,  Тарас Григорович Шевченко

Київ, 1953 рік. Державне Видання Художньої Літератури УРСР. Видавничий перепліт. Добре збережана. З автопортретого самого автора та ілюстраціями на окремих листках. В повісті "Художник" Т. Г. Шевченко розповідає про трагічну долю талановитого юнака  в умовах кріпосного права. З великими зусилллями друзі викупають його у поміщика, надають йому змогу навчатися, удосконалювати свою майстерність. Але тяжка доля переслідує героя. Повість цікава біографиічним матеріалом про молоді роки Тараса Григоровича.



Три літа, Тарас Григорович Шевченко

В 1966 році 25 тисячним накладом здійснено перше фототипічне видання славнозвісної рукописної збірки «Три літа», написаної в 1843—1845 рр. У якій, як відомо, записані знамениті поеми Т. Шевченка: «Сон», «Кавказ», «Великий льох»; поезії «Заповіт», «Чигрине, Чигрине…» та ін. Факсимільне видання автографів однієї з найбільших реліквій українського народу - яскравий документ полум'яної творчості великого поета-революціонера. Збірка розраховувалася на нелегальне, таємне поширення в рукописних списках.Альбом in folio на 106 аркушів жовтуватого паперу, погано виробленого, в простій картонній темно-зеленій оправі. Під час арешту 1847 року збірку у Т. Шевченка було відібрано і вона перебувала до 1905 року в архіві департаменту поліції, у III відділі6 . За постановою радянського уряду автографи поета- революціонера, в тому числі збірка "Три літа", зберігаються у відділі рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка. Підготував тексти і написав передмову до факсимільного видання Євген Шабліовський7 . Формат (70x90; 33 см), тираж 25 000 прим.


Ці та ще багато інших творів цього найвидатнішого письменника багатьох поколінь ви зможете перегляниуи та перечитати у нашій бібліотеці.
Тому ласкаво просимо, ми завжди раді вітати вас у нас в гостях!

Немає коментарів:

Дописати коментар