середу, 22 квітня 2020 р.


Дитячі письменники, які змінили світ


Памяти Туве Янссон | Православная ЖизньТуве Маріка Янсон – фінська художниця, дитяча письменниця, ілюстраторка шведського походження.

Туве Янссон є «мамою» маленьких казкових істот, схожих на бегемотиків, яких вона назвала мумі-тролями. Ці істоти давно стали одним з національних символів Фінляндії: майже в будь-якому куточку країни ви зможете знайти .


ЯК З’ЯВИЛИСЯ МУМІ-ТРОЛІ?
Тролі не були вигадкою безпосередньо Туве – це істоти з фінського фольклору, яким вона надихалася і не приховувала цього. Та письменниця образи чарівних істот переосмислила та вдихнула в них нове життя.

Муми-тролли Туве Янссон все книги по порядку список
Усього про чарівних істот є 8 повістей, 1 збірка оповідань та 4 книжки в картинках. Ілюстрації Туве довгий час створювала сама та навіть випускала вручну створені комікси з мумі-тролями. Згодом цим зайнявся її брат Ларс, який захоплено малював чарівних істот протягом 20 років.

Серед прихильників творчості Янссон дорослих не менше, ніж дітей. А здавалося б, історії про пригоди мумі-тролів – це стовідсотково дитяча казка. Розбираємося, як Туве Янссон написала книжки, які читають і малі, й дорослі.
Пропонуємо добірку книжок про цих чарівних істот:

Країна Мумі-тролів. Книга 1 - фото книгиКраїна Мумі-тролів. Книга 1

До першої із трьох книг серії «Країна Мумі-тролів» найзнаменитішої казкарки Фінляндії Туве Янсон про кумедних мумі-тролів та інших дивовижних істоток, що населяють Долину Мумі, увійшли повісті «Маленькі тролі і велика повінь», «Комета прилітає», «Капелюх Чарівника».



Країна Мумі-тролів. Книга 2 обкладинка



Країна Мумі-тролів. Книга 2

Книга друга з серії «Країни Мумі-тролів» – це нові неповторні зустрічі з милим сімейством Мумі-тролів та їхніми багатьма друзями.

Маленькі герої книжки підросли настільки ж, наскільки подорослішали читачі «Країни Мумі-тролів». 

Тепер їм доводиться замислюватися над важливими речами, якими сповнений світ, – такими, як сенс життя, самопізнання і самоствердження, любов, взаємоповага.

В книгу увійшли повісті «Мемуари Тата Мумі-троля», «Небезпечне літо», «Зима-чарівниця».


Країна Мумі-тролів. Книга 3 обкладинкаКраїна Мумі-тролів. Книга 3

Третя книга з серії «Країни Мумі-тролів» – це нові неповторні зустрічі з милим сімейством Мумі-тролів та їхніми багатьма друзями. 

В книгу увійшли повісті «Невидиме дитятко», «Тато і море», «Наприкінці листопада».

Немає коментарів:

Дописати коментар