середа, 21 квітня 2021 р.

Що ми знаємо про писанки?


Наближається Великдень, тому сьогодні ви вирішили трішки поблукати сторінками історії, та дізнатися дещо цікаве про писанки.
Приєднуйтесь до нас.
Отже...

Писанки і крашанки існують у багатьох народів світу, з ними пов`язано безліч легенд, звичаїв, традицій, обрядів. 

Запам`ятайте, що яйця, пофарбовані в один колір називаються - крашанками, А писанками ті, що мають візерунки, узори або декілька кольорів.

В минулому писанки вважали своєрідним амулетом, оберегом від усього лиха та хвороб. А узори, виведені на них, мали символічне значення, були магічними. Але з часом звичаї, пов`язані з писанками втратили свою первісну символіку.

Хочемо дати вам кілька порад як розписати свою писанку. 



Спробуйте намалювати свічкою або віском свій орнамент на яйці, а потім опустіть яйце у фарбу. Там де намальовано - залишиться білим. Потім знов щось намалюйте і занурьте в іншу фарбу. Коли всі орнаменти нанесені, залишиться нагріти яйце, щоб віск розтопився.

Якщо вам бракує фарб, не журіться. Найгарніший колір буває з лушпиння цибулі (її потрібно залити водою і варити - вода стане коричневою, чим довше в цій воді буде яйце, тим темнішим буде золотистий колір). Чорний колір буде з дубової кори, а зелений - з зеленки.

Ми погортали інтернет, та знайшли декілька цікавих ідей, які можуть вам знадобитися



         
      

Немає коментарів:

Дописати коментар