середу, 10 лютого 2021 р.

 Хрещені батьки

У багатьох з вас є хрещені батько і мама. Але чи знаєти ви, кого і як запрошували колись на цю вельми почесну роль? Якщо ні, то давайте пригадаємо наш давній і добрий звичай.

Коли у родині народжувалось немовля, батьки порадившись між собою, йшли до сусідів чи односельців і пропонували їх взяти участь у хрещенні дитини. За звичаєм, від такої пропозиції негоже було відмовлятись. Тому часто одна і та ж людина брала участь у хрещенні кількох немовлят.

Здебільшого хрещеними обирали людей авторитетних і шанованих. Заборонялось лише кумуватися найближчим родичам. Перед тим, як здійснити обряд хрещення в церкві, накликані батьки сповивали немовля (хрещена мати приносила крижму) і разом ішли до священника. Він здійснював обряд хрещення і давав ім`я новонародженому. Для цього в церковному календарі на кожен день є іменні наклички як чоловічої, так і жіночої статі.

Увечорі батьки запрошували на колективні погостини, які називали хрестинами. Для цієї оказії у глиняному горщикові варили крути пшоняну кашу. Крім хрещених батьків, у хрестинах брали участь найближчі сусіди та родичі, а також бабуся, яка приймала пологи (адже колись у селах не було ні лікарень, ні акушерів цю операцію здійснювали досвітчені жінки, яких у народі називали повитухами чи пупорізками).

За гостинним столом учасники обряду бажали дитині здоров`я, щастя, ума-розуму, а батькам - сімейної радості. Наостанок годилося викупити кашу. Присутні скидали гроші, але найбільше мав дати хрещений батько. Йому й належало розбити горщик за третім постуком.

Кожному гостеві пропонували на черенкові посмакувати пшонянки. А батьки і хрещені мусили звертатися відтепер один до одного лише на "ви", називаючи кумом або кумою. За звичаєм, кумівство прирівнювалось до близькокровної рідні. Куми, як правило, не мали права шлюбуватися, лаятись і переходити на "ти".

Традиційно взаємини між хрещениками та хрещеними були тісними. За випадку, коли помирав рідний батько або мати, то обов`язки по вихованню перебирали на себе куми. Хрещений мав зробити і перші пострижки (дівчинці робили лише раз, а хлопчикові - щороку), навчити кілька літер перед школою тощо.

У свою чергу хрещеники напередодні Різдва обов`язково приносили накликаним батькам пироги (так звану вечерю), першими засівали чи щедрували напередодні Нового року. У Великодневі свята хрещені дарували своїм дітям крашанки, писанки чи інші речі.

Але нерідко бувало, що дитина часто і довго хворіла. Тоді дозволялось брати одкупних кумів. Для цього запрошували так звану "куповану матір" - жінку, якій символічно продавали за 2-3 копійки дитину. Вважалось, що після цього немовля одужає. Натомість справжні (прохані) куми втрачали всі попередні права.

Ось такі цікаві звичаї, пов`язані з хрещеними, були колись у нашого народу. Вони засвітчують про ту високу роль, яку відігравали в житті дітей другі після рідних, тобто хрещені, батьки.

Тож, якщо в вас є хрещені, не забувайте виконати перед ними свій традиційний обов`язок - напередодні Різдва чи Нового року. Цього вимагає наш давній звичай.


Немає коментарів:

Дописати коментар