неділю, 8 листопада 2020 р.

 Маргарет Мітчелл (1900-1949)

Маргарет Мітчелл - письменниця, всесвітню популярність якої приніс роман «Віднесені вітром». Книгу вперше опублікували в 1936 році. Її перевели на різні мови і перевидавали більше 100 разів. Твір часто називали «книгою століття», так як за популярністю роман навіть в 2014 році перевищував інші найвищі показники продажів творів.

Маргарет Мітчелл народилася 8 листопада 1900 року в Атланті, штат Джорджія, в забезпеченій і благополучній родині. Вона була Скорпіоном по знаку зодіаку і ірландкою за національністю. Предки Мітчелл по батьківській лінії переїхали в США з Ірландії, а родичі з боку матері перебралися на нове місце проживання з Франції. І ті, і інші виступали за південців під час Громадянської війни 1861-1865 років.

У шкільні роки Мітчелл писала п'єси для учнівського театрального гуртка. Потім, будучи ученицею Вашингтонської семінарії, відвідувала філармонію в Атланті. Там вона стала творцем і керівником драматичного клубу. Крім театральної справи, Маргарет цікавила журналістика. Вона була редактором шкільного щоденника «Факти і фантазії» і займала пост президента Вашингтонського літературного товариства.

У 18 років Маргарет Мітчелл познайомилася з Генрі Клиффордом, уродженцем Нью-Йорка 22-х років. Знайомство відбулося на танцях і дало надію на розвиток відносин, але Генрі змушений був виїхати на фронт, щоб брати участь в боях Першої світової у Франції. Маргарет вступила до коледжу Сміт в Нортгемптоне, в Массачусетсі. У цьому навчальному закладі вона вивчала психологію і філософію.

У 1918-му Маргарет дізналася про загибель нареченого. Її печаль подвоїлася, коли прийшла звістка про те, що від епідемії грипу загинула мати. Дівчина повернулася до Атланти допомагати батькові, стала господинею маєтку і занурилася в управління ним. У біографії Мітчелл проглядається історія Скарлетт О'хари. Маргарет була зухвалої, сміливої ​​і розумною жінкою. У 1922 році вона стала репортером видання «Атланта Джорнел», для якого писала нариси.

Маргарет Мітчелл була одружена двічі. Її першим чоловіком став незаконний постачальник алкоголю, людина буйної вдачі Беррі Кіннард Апшоу. Побої і знущання чоловіка дали дівчині зрозуміти, що вона зробила неправильний вибір.

У 1925 році Мітчелл розлучилася з ним і вийшла заміж за Джона Марша, страхового агента. Цікаво, що молоді люди були знайомі з 1921 року і планували заручини. Їх рідні вже були знайомі, а день весілля визначено. Але необдуманий вчинок Маргарет ледь не зламав її особисте життя.

Джон наполіг на тому, щоб Маргарет залишила роботу репортера, і сім'я оселилася на персиковий вулиці. Там колишня журналістка і взялася за написання книги. Чоловік виявив чудеса лояльності і терпіння. Він забув про свої ревнощі і цілком розділив інтереси дружини. Марш умовив Маргарет взятися за перо не для публіки, а для власного задоволення, адже ставши домогосподаркою, Мітчелл часто переживала депресію через відсутність важливого заняття.

Простого читання її допитливому розуму не вистачало. У 1926 році Мітчелл отримала від чоловіка в подарунок друкарську машинку. Джон у всьому підтримував дружину. Повертаючись з роботи, він читав написаний нею матеріал, допомагав продумувати сюжетні перипетії та колізії, вносив правки і підшукував першоджерела для опису епохи.

Видання роману принесло автору світову популярність, але звалилася на Мітчелл слава стала важким тягарем. Вона не хотіла підвищеної уваги і навіть не поїхала на прем'єру кінокартини по своїй книзі. Маргарет запрошували до університетів для читання лекцій, всюди з'являлися її фото, а журналісти докучали проханнями про інтерв'ю.

Відповідальність в цей період взяв на себе Джон Марш. Чоловік письменниці підтримував листування з видавництвами і контролював фінансові питання. Він присвятив себе самореалізації дружини. Дружина оцінила подвиг, тому роман «Віднесені вітром» був присвячений коханому чоловікові Маргарет Мітчелл.

Книгу «Віднесені вітром» випустило видавництво «Макміллан» в 1936 році. Через рік Маргарет Мітчелл стала володаркою Пулітцерівської премії. З перших днів статистика продажів роману зашкалювала. За перші 6 місяців розійшовся тираж понад 1 млн. Сьогодні книга продається по 250 тис. Примірників на рік. Твір переведено на 27 мов і тільки в США перевидавався понад 70 разів.

Права на екранізацію продали за $ 50 тис., І ця сума була рекордною. У 1939 році на екрани вийшов фільм Віктора Флемінга за романом Мітчелл. Він отримав 8 статуеток «Оскар». Роль Ретта Батлера виконав Кларк Гейбл, а Скарлетт зіграла Вів'єн Лі.

Маргарет померла 16 серпня 1949 року. Причиною смерті стало дорожньо-транспортна пригода. Її збила машина, за кермом якої перебував нетверезий водій. В результаті аварії письменниця так і не прийшла до тями. Жінку поховали в Атланті, на Оклендському кладовищі. Чоловік Маргарет Мітчелл прожив після її смерті 3 роки.

Немає коментарів:

Дописати коментар