вівторок, 8 вересня 2020 р.

Деякі таємниці про твір 

"Тарас Бульба"

Повість Миколи Гоголя «Тарас Бульба» абсолютна більшість з нас знає ще зі школи. Але хто, будучи школярем, вникає в програму з літератури? Адже завжди знайдуться куди більш цікаві заняття. Тим часом, навколо цієї повісті до сих пір залишається чимало таємниць і загадок, на які можна пошукати відповіді. Спробуємо це зробити.


Мало хто знає, що у гоголівського полковника Тараса Бульби був свій цілком реальний прототип. На прізвище, що цікаво, Гоголь. Більш того, козак Остап Гоголь навіть доводиться Миколі Васильовичу далеким предком. Так що письменник, в якійсь мірі, надихався історією власного роду.

Відомо, що у повісті було дві редакції, які докорінно відрізнялися один від одного. Очевидно, що перший текст «Тараса Бульби» 1835 року істотно не сподобався російської імперської цензури. Адже там образ самого Тараса виходив досить бунтарський і принципово український. Тому в другій редакції 1842 року автору і довелося вкласти в уста козацького полковника слова про «велич російського народу» і єдність із ним. А Україна була замінена на «південну Росію».

Микола Васильович пристрасно захоплювався всім, що потрапляло в поле його зору. Історія рідної України була для нього одним з улюблених досліджень і захоплень. Саме ці дослідження підштовхнули його до написання епічної повісті «Тарас Бульба». Вона була вперше опублікована в збірці «Миргород» в 1835 році, з того часу минуло вже 185 років.

 Пропонуємо прочитати

Немає коментарів:

Дописати коментар