неділю, 26 липня 2020 р.

Джордж Бернард Шоу
(1856-1950)

Народився в Дубліні. За походженням ірландець. У 1871 році закінчив школу в Дубліні. Служив клерком. У 1876 р переїхав до Лондона, де зайнявся журналістикою і літературою.
 
Один за одним виходять у світ його романи «Нерозумний шлюб», «Любов артиста», п'єси «Будинки вдівця», «Серцеїд». Був одним із засновників і лідерів соціал-реформістського «Фабіанського товариства». У 1898 р з'явилася збірка п'єс «П'єси неприємні», до якого увійшли перші п'єси Бернарда Шоу, що не знайшли визнання. Найвідоміші п'єси Шоу - «Пігмаліон», «Будинок, де розбиваються серця», «Свята Іоанна» (трагедія, трактування історії Жанни д'Арк).
 
У 1925 році за п'єсу «Свята Іоанна», присвяченій Жанні д'Арк, йому була присуджена Нобелівська премія з літератури з формулюванням: «за творчість, відзначену ідеалізмом і гуманізмом, за іскрометну сатиру, яка часто поєднується з винятковою поетичною красою».
 
Будучи прихильником соціалізму, вітав Жовтневу революцію в Росії. У 1931 р відвідав СРСР.
 
В історію літератури увійшов як творець драми-дискусії, в центрі якої - зіткнення ворожих ідеологій, безкомпромісне рішення соціально-етичних проблем. Творча діяльність відрізнялася різноманітністю: писав трактати, брошури, романи, п'єси, статті про музику і театрі.
 
За своє життя Бернард Шоу написав близько 47 п'єс. Щоб захистити свої творіння від хибних тлумачень режисерів і акторів, Шоу створював до них розлогі передмови і післямови, в яких докладно описував характеристики персонажів і обстановки. Ця особливість зіграла письменникові на руку, тому як переводила його п'єси в зручний для читання формат. Простіше кажучи, п'єси Бернарда Шоу не тільки дивилися, а й читали.
 
Помер Бернард Шоу в 1950 р в Ейот-Сент-Лоренсі.


Читати "Пігмаліон" українською


Немає коментарів:

Дописати коментар