понеділок, 27 лютого 2017 р.

пʼятницю, 24 лютого 2017 р.

ЯК МИ МАСНИЦЮ СВЯТКУВАЛИ


Всі ми знаємо, що Масниця святкується протягом тижня. А чи знаєте ви як називався кожен день від понеділка до неділі? А от наші маленькі гості, які завітали до нас на святкування, чудово знають і розповіли нам. Також дітлахи прочитали нам веселі віршики про Масницю. А ми порозважали дітей загадками, повір'ями та грою в "сніжки". 
Наприкінці нашого святкування ми почастували один одного млинцями, цукерками та смачнючим чаєм з розписаного петриківським розписом самовару.

Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com

вівторок, 14 лютого 2017 р.

День валентинок

     Сьогодні свято, на яке чекають всі закохані. Свято, коли відбувається чудо, збуваються мрії. Свято щирих емоцій та теплих почуттів.
А чи знаєте ви як його святкують в різних країнах світу?
     Валентинів день в Англії та Шотландії в старовину супроводжувався таким звичаєм. Молоді люди клали до мішечка відповідну їхньому числу кількість квитків, з позначеними на них іменами молодих дівчат; потім кожен виймав один такий квиток. Дівчина, ім'я котрої діставалось таким чином молодій людині, ставала на наступний рік його «Валентиною», а він — її «Валентином». Це передбачало на цілий рік відносини між молодими людьми, подібні до тих, що, за описом середньовічних романів, були між лицарем та його "дамою серця" (скрізь супроводжував її, складав їй сонети, грав на лютні тощо). Про цей звичай згадує у своїй знаменитій пісні шекспірівська Офелія. Ймовірно, він є ще дохристиянського походження. Ще донині Валентинів день в Шотландії та Англії дає молоді привід для різноманітних жартів та розваг.
     В Англії існувало повір'я, за яким перший чоловік, що його зустрічала дівчина 14 лютого, повинен був стати її Валентином — хотілося їй того чи ні. Але дівчата знайшли вихід із ситуації: цього дня вони гуляли з зав'язаними очима.
     Італійці у День Святого Валентина вважають своїм обов'язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називають — «солодкий».
     Поляки цього дня відвідують місто Познань. Там, за повір'ям, лежать мощі Святого Валентина, а над головним престолом висить його чудодійна ікона. Поляки вірять, що проща до неї допомагає в любовних справах.
     Німці вважають Валентина покровителем психічно хворих, прикрашають цього дня всі лікарні червоними стрічками, а в каплицях проводять спеціальне Богослужіння.
     В Японії на День св. Валентина жінки і дівчата дарують чоловікам і хлопцям солодощі, переважно шоколад. Японці рахують, що тільки солодкий шоколад здатний виразити силу кохання. Саме свято в Японії з’явилось відносно недавно, після другої світової війни це свято принесли з Европи. Якщо порівнювати це свято з українським, то в Японії дівчата більше докладають зусиль ніж хлопці. Так кожна дівчина сама повинна створити для свого коханого шоколадні цукерки і подарувати їх. Навіть при бажанні подарувати коханому в цей день інший подарунок, вона зобов’язана поєднати його з чорним шоколадом або цукерками. 
Така традиція склалась дякуючи одному підприємцю, що випустив до дня Святого Валентина багато шоколадних солодощів у вигляді серця з написом – 14 лютого.  Японські дівчата дуже сором’язливі, але в цей день вони стають сміливішими, і можуть першими освідчитись хлопцям у коханні. В Японії є й друге свято для закоханих, яке святкують через місяць післе 14 лютого, а саме 14 березня – Білий день, коли хлопці обдаровують дівчат білим шоколадом і іншими кондитерськими виробами з шоколаду. В День святого Валентина в Японії жінки обдаровують мужчин шоколадом, при цьому  шоколад буває двох видів : Перший називається — giri-choco, і дарують його друзям, колегам і рідним чоловічої статі. Цей подарунок без любовного підтексту і сприймається як люб’язність. Другий тип шоколаду, називається hon-mei, і приноситься лише для коханих мужчин і хлопців. Свою роль у святі зіграла і психологічна особливість японської нації. У висловлюванні своїх почуттів японці дуже сором’язливі. А 14 лютого в Японії про свої стосунки можна заявити, не промовляючи ні слова. Загалом, святкування не відрізняється від аналогічних у Європі чи Америці. День св. Валентина особливо поширений серед молоді. Літнє покоління сприймає його як чудернацьку примху «погано вихованих дітей та онуків», або як шкідливий імпортований звичай Західної цивілізації.
     А у нас, в Україні, також є маленька традиція святкування Дня закоханих. В цей день дівчата і хлопці читають романтичні історії та обмінюються теплими враженнями. 
Тож нумо до нас в бібліотеку читати романтичні історії <3


вівторок, 7 лютого 2017 р.

Международный день безопасного интернета

Международный день безопасного Интернета (Safer Internet Day) отмечается во второй день второй недели второго месяца года. В 2017 году он приходится на 7 февраля. Праздник был учрежден в 2004 году в рамках программы Еврокомиссии "Безопасный интернет". Его цель — пропаганда более безопасного и более ответственного использования онлайн-технологий, особенно среди детей и молодежи во всем мире.
Цифровые технологии все активнее входят в нашу повседневную жизнь. Поэтому обеспечение безопасности в Интернете — одно из наиболее актуальных требований современности и прогресса. Безопасный и позитивный интернет это не только специальные защитные программы. Это, в первую очередь, обилие позитивного контента, знания обычных пользователей об основах безопасности и общественный консенсус относительно норм поведения в Сети. Это также и общественно-государственное партнерство, направленное на повышение уровня интернет-безопасности обычных пользователей. А также это интернет-возможности и сервисы, приходящие на помощь людям практически в любой проблемной ситуации.
В течение нескольких лет День безопасного Интернета перешагнул через свои изначальные европейские рамки и стал подлинно международным праздником, отмечаемым на пяти континентах.
В 2017 году День безопасного Интернета отметят около 130 стран мира.