неділю, 2 квітня 2017 р.

Ганс Крістіан Андерсен

     Ганс Крістіан Андерсен - данський письменник, казкар, автор відомих у всьому світі казок «Стійкий олов'яний солдатик», «Гидке каченя», «Снігова королева», «Дюймовочка» та інших. Казки Андерсена перекладені більш ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів, театральних постановок, балетів тощо.
     Кожен рік 2 квітня, в День народження письменника, у всьому світі святкується Міжнародний день дитячої книжки. З 1956 року Міжнародною радою з дитячої книги присвоюється Золота медаль Ганса Крістіана Андерсена - вища міжнародна нагорода в сучасній літературі. Цією медаллю нагороджуються письменники, а з 1966 року - художники, за внесок в дитячу літературу.
     А ось декілька цікавих невідомих фактів про цього видатного казкаря:
     1. Син короля
     Андерсен пояснював сенс свого «гидкого каченяти» не так, як ми.
     «Ти можеш вирости на пташнику, головне, що ти вилупився з лебединого яйця. Якби ти виявився сином селезня, то з бридкого каченяти перетворився всього лише в бридку качку, яким би добрим не був! »- Ось несподівана мораль казки. Письменник був упевнений: його батько – король Крістіан Восьмий, який, будучи принцом, дозволяв собі численні романи.
     Від зв’язку з дворянською дівчиною Елізою Алефельд-Лаурвіг нібито й народився хлопчик, якого віддали в сім’ю шевця і прачки. Під час подорожі до Риму данська принцеса Шарлотта-Фредеріка дійсно сказала Андерсену, що він є позашлюбним сином короля. Скоріше за все, вона просто посміялася над бідним фантазером. Однак, коли письменник-жебрак у 33 роки несподівано отримав щорічну королівську стипендію, він ще більше переконався в тому, що «батько його не забуває».
     Зараз в Данії йдуть розмови про те, щоб перевірити походження Андерсена і провести генетичний аналіз.
     2.Чарівна троянда – емблема печалі
     У дитинстві Ханса Крістіана шпиняли всі – від учителя, який бив його по руках лінійкою за неуважність і страшну неграмотність, до однокласників, яким він «заливав» по-чорному. Тільки одна-єдина дівчинка Сара якось подарувала йому білу троянду. Довгоносий незграбний хлопчина був так вражений, що все життя пам’ятав це диво. Чарівна троянда є в багатьох його казках.
     3. «Жити – значить подорожувати!»
     Цю фразу Андерсена в наш час взяли на озброєння тисячі туристичних бюро. Казкар був одержимий рухом, в цілому він скоїв 29 великих подорожей, що на ті часи здавалося майже неймовірним. У подорожах він проявив себе відважною і витривалою людиною, їздив верхи і добре плавав.

Немає коментарів:

Дописати коментар