пʼятницю, 23 грудня 2016 р.

В гостях у свята

     А ви знаєте коли починається цикл різдвяних свят?
   А от школярі, які завітали до нас, тепер знають, що свята починаються із Введення, це той день, коли потрібно завершити всі сільськогосподарські роботи.
    Наші дівчата ворожили на нареченого, як ворожать дівчата на Катерини, і раділи, коли все виходило так як вони хотіли.
    Потім ми завітали до української хати на Андріївські вечорниці, їх також називають великими вечорницями, коли хлопці бешкетують, а дівчата ворожать. Тож наші гості теж поринули у цю атмосферу. Юнаки кусали калиту, а дівчата намагалися визначити хто з них першою заручиться і  яка доля чекає їх у коханні.
  Далі ми завітали на Святвечір української родини. Школярі дізналися чому цей вечір називають Багатою Кутею, які страви повинні стояти на святковому столі і як готується справжня кутя.
  А в кінці нашого екскурсу по українським святам, ми повернулися до найсолодшого і найбільш очікуваного свята всіх слухняних дітлахів – до Дня Святого Миколая та пригостили наших гостей солодощами та смачнющим чаєм. :)

понеділок, 19 грудня 2016 р.

День Святого Миколая

     19 грудня парафіяни православної церкви відзначають День святого Миколая — покровителя всіх мандрівників і дітей. Свято вважається одним із найбільш шанованих у православному світі.
     Усі три праздники — Варвари, Сави та Миколи — називали Миколаєвими святами. На відміну від весняного Миколи (22 травня), зимовий Микола відзначався врочисто. Вважалося, що він захисник усіх бідних і знедолених. Та найбільше його шанували діти, для яких він був почесним охоронцем. Навіть є легенда про те, що Микола рятував дітей серед моря.
     Вручаючи кожному окремо гостинець, святий Миколай згадував усе те добре, що зробила дитина протягом року, і соромив за нечемні вчинки.